Kelahiran Anak Istimewa

Disediakan oleh Nor Farizan Tohfah AJK Laman Web Pendidikan Khas Larut Matang  dan Selama

Kelahiran Anak Istimewa

Terimalah Dia Dengan Rasa Syukur

Ibu bapa tidak seharusnya merasa malu dan terhina kerana memiliki anak istimewa. Sebaliknya, anak itu perlu diterima dengan rasa syukur dan berusaha memperbaiki hubungan dengannya serta membantu dia menghadapi hidup.

Memang tidak dinafikan, bagaimana terperanjat dan kecewanya ibu bapa apabila pertama kali diberitahu anak yang baru dilahirkan itu cacat. Hati mana yang tidak terhiris apabila melihat anak menderita kesakitan. Rasa marah dan kecewa pula timbul apabila anak yang diasuh itu lambat mencapai kemajuan. Dalam keadaan begini akan timbullah pertanyaan, mengapa ini semua berlaku pada diriku? Apakah dosaku? Dalam keadaan begini, ibu bapa perlu tahu bagaimana untuk mengikis dan dan membendung tekanan perasaan yang dialami. Walaupun anak yang dilahirkan itu cacat, perhubungan dan kasih sayang adalah penting, oleh itu ibu bapa perlu mencurahkan kasih sayang yang tidak bebelah bahagi kepada mereka.

Apa pun yang dirasai, ia biasanya mengambil masa yang agak lama untuk dipulihkan. Bagaimanapun, ibu bapa harus kuatkan semangat dan mencari jalan keluar daripada kesedihan yang dirasai. Langkah yang harus diambil ialah mengambil tahu tentang kecacatan yang dialami oleh anak dan dapatkan bantuan perubatan, social dan pembelajaran untuk anak istimewa tersebut. Langkah bijak pelu diambil agar masa depan anak ini tidak dipersiakan.

Kepada semua ibu bapa yang mempunyai anak-anak istimewa, ingatlah bahawa setiap kesusahan, kesabaran dan kasih sayang yang dicurahkan tidak mampu ditandingi oleh orang lain. Setiap amanah Allah hendaklah dijaga dengan sebaik-baiknya, InsyaAllah seluruh hidup kita akan sentiasa diberkati… 

Sumber : Majalah Ibu/April 88

Penulis : Surina Sangari

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: