Dua Kategori Pesakit Pekak Yang Boleh Dipertimbangkan Untuk Implan Koklear

Disediakan oleh SITI KHATIJAH BT MANSOR AJK Laman Web Pendidikan Khas Larut Matang & Selama

  1. Individu yang dilahirkan dengan pendengaran normal dan pernah bertutur secara normal tetapi menjadi pekak disebabkan oleh penyakit seperti jangkitan telinga dalaman atau meningitis yang merosakkan koklea. Kumpulan ini dikenali sebagai pesakit yang mengalami kecacatan pendengaran kepekakan post-lingual yang biasanya terdiri dari kalangan kanak-kanak dan orang dewasa.

  1. Kategori kedua pula melibatkan kanak-kanak yang dilahirkan dengan kecacatan pendengaran atau dikenali sebagai pre-lingual

 Kumpulan pesakit post-lingual cenderung mengalami pemulihan lebih baik selepas pemasangan implan. Bagaimanapun, kumpulan pre-lingual terpaksa berdepan dengan pemulihan yang lebih mencabar manakala pemasangan perlu dilakukan seawal usia yang boleh bagi membolehkan perkembangan pertuturan dan bahasa yang lebih baik. 

Perbelanjaan pemasangan implan koklear walaupun mahal tetapi berbaloi jika mengambil kira impak komunikasi dan sosial serta kos yang terpaksa ditanggung untuk tujuan pembelajaran kanak-kanak seumur hidupnya. Berdasarkan satu kaji selidik yang dijalankan di luar negara, kecacatan pendengaran di kalangan kanak-kanak turut mempengaruhi aspek pembelajaran mereka.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: