CORETAN KISAH BENAR 1

Disediakan oleh PUAN NOOR SHAM BINTI MOHAMAD (Penyelaras PPKI)

Peristiwa benar ini berlaku di sebuah klinik swasta di Nibong Tebal, pada tahun 2002 yang lalu. Sebelum meneruskan perjalanan ke kampung, aku singgah di sebuah klinik untuk menemani adikku yang demam untuk mengambil ubat. Semasa menunggu pemeriksaan doktor, kebetulan datanglah seorang lelaki tua masuk ke klinik  tersebut. Dia tidak berbaju, hanyalah  berkain sarung pelikat yang telah lusuh, dan kotor malah berselipar jepun.

Ramai orang yang duduk menunggu  di luar  bilik doktor. Akupun duduk bersama dengan orang ramai dibangku yang disediakan. Lelaki tua  tadi pun duduk bersama dengan orang ramai tadi. Apabila dia duduk, semua orang bangun. Aku kehairanan… Yang tinggal dibangku itu aku dan lelaki tua itu tersebut. Aku perhatikan orang ramai berbisik-bisik tentang orang tua tersebut.

Kuperhatikan gelagat lelaki tua tersebut, dia bercakap sendirian  tidak berhenti-henti. Ada saja yang dibualkannya. Kemudian dia mengambil surat khabar dan membaca. Aku kehairanan, bolehkah lelaki tua itu membaca….? Aku pun bertanya dan diapun membaca sedikit. Rupa-rupanya dia boleh membaca tajuk-tajuk akhbar.

Sementara itu,  aku pun berbual lagi dengannya untuk mengesahkan adakah dia mengalami masalah mental. Kebetulan datanglah seorang insan memberitahu bahawa dia mengalami masalah mental yang agak serius. Dia diikat ataupun dikurung  di bilik belakang untuk mengelakkan dari merayau-rayau ke luar rumah. Namun dia tidak mencederakan orang lain. Dia tinggal bersama adiknya yang merupakan seorang usahawan kecil yang agak berjaya juga. Oleh itu, dia seringkali ditinggalkan bersendirian. Aku pun bertanya lagi, kenapa duduk di sini lama sangat? Lalu dia menjawab sedang bekerja sebagai ‘jaga’ di klinik tersebut. Kononnya ada orang nak bunuh doktor tersebut. Rasa geli hati juga dengan jawapan yang diberinya.  Selepas ini hendak ke mana? Tanyaku lagi. Dia menjawab nak makan nasi di kedai. Duit mana ? dia berkata nanti ke kedai makan, basuh pinggan baru boleh makan  nasi. Kemudian dia bangun dan memegang tanganku, dan meminta sedikit duit. Akupun menghulur duit yang dimintanya. Sebelum pergi lelaki itu memegang tanganku dan mencium sambil berkata; berkat… berkat…! Ku perhatikan hayunan langkah longlai seorang insan tua. Ke manakah dia? Dalam hati kecilku berkata, inilah nasib malang insan-insan yang kurang sempurna apabila dibiarkan begitulah jadinya.     


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: